SERVIS

PREDPISI ZA POSTAVITEV, UPORABO, VZDRŽEVANJE, SERVISIRANJE KLAVIRJA IN PIANINAPrevlažen ali presuh zrak v prostoru sta škodljiva za klavirje. Les, filci in različne kovine, ki so sestavni deli klavirja, vežejo nase vlago. Glede na klimatske razmere prostora v katerem je klavir, se lahko posamezni deli klavirja presušijo ali napnejo. Kovinski deli lahko zaradi prevelike vlage začnejo rjaveti.
Pogoji za ohranjanje normalnega stanja klavirja so:
  • - temperatura zraka: 14 - 28 °C
  • - vlažnost zraka: 50 - 70%
Največji sovražnik klavirja je presuh ali prevlažen zrak. Najcenejši in zelo efekten ohranjevalec primerne vlažnosti v klavirju je regulator vlage HYDROCEEL. Klavir ne sme biti postavljen v bližini grelnih naprav, oken, vrat in zunanjih sten. Zaščiten mora biti tudi pred prepihi in direktnim vplivom sončnih žarkov.

Prevoz klavirja ali pianina prepustite strokovnjaku.


Zaradi vsakodnevnega spreminjanja klimatskih razmer in fizičnih obremenitev zaradi igranja na klavir se strune krčijo in raztezajo, kakor tudi mehanika klavirja. Zato (in predvsem zaradi novih strun, ki se še niso raztegnile do praga elastičnosti) je v prvem letu lastništva (tudi če se klavir ne igra) potrebno najmanj 2 x uglasiti in regulirati instrument. V naslednjih letih se klavir servisira in uglašuje minimalno 1 x letno, najbolje 2 x letno (tudi če se nanj ne igra!).


Regulacijo in uglaševanje oz. servisiranje mora opraviti izkušen strokovnjak. Osebe, ki klavir samo uglašujejo, pogosto ne vedo ničesar o regulaciji mehanike, ki je sestavljena iz cca. 5800 delov.

Nestrokovno ravnanje s klavirjem lahko povzroči velike poškodbe !!


Prah na zunanjih površinah klavirja odstranimo s suho flanelasto (bombažno) krpo. Občasno ga spoliramo s sredstvi za nego pohištva, ki pa ne smejo topiti laka. Pred prahom ga lahko zaščitimo tudi s kvalitetnim pokrivalom (najboljše iz filca), ki mora biti očiščen oz. opran vsaj 2 x letno. Klaviaturo čistimo s posebno tekočino za tipke. Sicer pa je najbolje igrati na klavir s čistimi rokami. Na klavir ne postavljajte ničesar, eventuelno samo metronom. Enkrat letno je potrebno klavir zaščititi proti moljem, najbolje z oljem Lavandin, ki se lahko vtre samo na nekatere filce. Izogibajte se mehanskih poškodb in udarcev na laku.
Klavir je "živ" instrument in je potreben vsaj enega servisa letno, tudi če ga ne uporabljate!
Nadaljuj